Tennis basics


Tennis is een veelzijdige sport die beoefend kan worden door jong en oud op allerlei niveaus. Recreatief en in wedstrijdverband. Kinderen kunnen vanaf een jaar of zes al kennismaken met de tennissport. En senioren kunnen tot op late leeftijd doortennissen. Kijk maar eens op een doordeweekse ochtend op een willekeurige tennisbaan in Nederland. Je bent dus nooit te jong om te leren tennissen, en ook zeker nooit te oud

Competitie

Tennis wordt vooral recreatief beoefend: gewoon rustig een balletje slaan met z’n tweeën of in een dubbelspel. Maar de tenniswereld kent ook verschillende georganiseerde vormen van competitie. Zo zijn er in Nederland 1699 tennisverenigingen die meedoen aan (regionale) onderlinge competities in allerlei leeftijdsklassen en op diverse niveaus. Daarnaast organiseren veel verenigingen regelmatig open en besloten toernooien.

Toernooien

Bij Open Toernooien bepaalt iedere vereniging zelf welke onderdelen deel uitmaken van een toernooi. Zo kunnen er in enkelspel, dubbelspel en gemengd dubbel op verschillende niveaus worden gespeeld en in verschillende leeftijdsklassen. Bijvoorbeeld een toernooi op Niveau 5 in de leeftijd 25+ en 35+. Vaak worden er ook aparte jeugdtoernooien of seniorentoernooien georganiseerd.

Deelname is mogelijk met een KNLTB-pas. Iedereen die lid is van een tennisvereniging is automatisch lid van de KNLTB en krijgt een pas met een uniek lidmaatschapsnummer. Met dat nummer kun je inschrijven op Open Toernooien. Het toernooiseizoen loopt globaal van maart tot september, daarna spelen de meeste verenigingen competitie.

Om te weten welke toernooien er zijn kun je op diverse sites terecht. Op de website van de KNLTB, op toernooi.nl en op toernooiklapper.nl

Ranking

Wie voor het eerste een KNLTB-pas krijgt, en nog geen tenniswedstrijden of toernooien heeft gespeeld krijgt bij aanvang niveau 8 toebedeeld. Dat niveau van tennissterkte wordt aan het eind van elk jaar opnieuw vastgesteld. Door in competitie of op toernooien wedstrijden te winnen of te verliezen van tennissers van andere niveaus kun je dalen of stijgen in ranking. Op basis van die ranking kun je jezelf weer inschrijven voor toernooionderdelen. Daarbij kun je wel inschrijven in een sterker toernooi, maar niet in een zwakker toernooi. Een speler van sterkte 6 kan dus wel inschijven in een toernooi van niveau 5, maar niet in een toernooi van niveau 7.

Tennisniveaus

Tennisniveaus zijn ingedeeld van niveau 1 (wereldklasse) tot niveau 9 (beginner) en daarbinnen zijn uiteraard ook nog tal van niveaus te onderscheiden. De huidige nummer-1 van de wereld Roger Federer is bijvoorbeeld van hetzelfde niveau als onze beste Nederlandse speler Robin Haase, maar het spreekt voor zich dat er een enorm klasseverschil tussen hen bestaat.