Goed materiaal verkleint de kans op armblessures.

Haal meer uit je game!

Goed materiaal verkleint de kans op armblessures.

27/04/2016 Nieuws 0

We zien regelmatig blessures op de tennisbaan ontstaan, die voorkomen kunnen worden door te spelen met het juiste materiaal. We kennen allemaal wel de spelers die met een armbrace spelen. Het verbaast ons als trainers, dat veel van deze spelers de blessures al kunnen voorkomen door met ander materiaal te spelen. We geven je hieronder een aantal tips:

De ballen

We kennen 2 typen ballen, de drukloze bal en de gas gevulde bal. De drukloze bal heeft zijn stuiteigenschappen van het materiaal waarvan hij gemaakt is. Een voordeel van deze bal is dat deze nooit zacht wordt, maar daarentegen geeft deze bal een grotere impact op de arm.

De gas gevulde bal heeft zijn stuiteigenschappen vanuit de druk in de bal, deze bal wordt dan ook langzaam aan steeds zachter, maar daardoor is de impact op de arm ook lager.

We zien dan ook bij het gebruik van gas gevulde ballen minder blessures ontstaan dan met de drukloze ballen.

De bespanning

Het racket kan bespannen worden met wel duizend verschillende snaren. Er zijn vrij zachte snaren en zeer harde/stugge snaren. De zachte snaren zijn vaak wat armvriendelijker.

Daarnaast kun je er voor kiezen om je racket te bespannen met weinig of veel kilo’s. Weinig kilo’s geeft meer power en een lagere impact op de arm, veel kilo’s geeft vaak meer gevoel, maar ook een hogere impact op de arm.

De demper

Ja, dat kleine rubbertje in je racket heeft ook invloed. Zo is gebleken dat door het gebruik van een demper de kans op een tennisarm met 3% afneemt.

De grip

De juiste gripmaat is ook van belang, heb je de juiste gripmaat dan knijp je ook niet te veel in je racket. Is je grip te klein of te groot dan ga je meer knijpen om je racket goed in de hand te houden. Dit zorgt voor meer spanning op de hand/arm en kan leiden tot blessures.

Het racket

Rackets moet je testen. Je kunt niet een sportzaak inlopen, een racket uit het schap pakken en dan denken, “dit is het”. Met een racket moet je de baan op, ballen slaan en als het nog even kan, moet er iemand meekijken die er verstand van heeft. Jouw gevoel en het juiste advies samen, brengen je tot de juiste keuze van het racket.

De tennisbaan

Op gravel ontstaan minder armblessures dan op een snelle hardcourtbaan, dit heeft te maken met de snelheid en impact waarmee de bal op je racket komt.

De tennisbaan op je tennisvereniging opnieuw aanleggen is misschien niet zo’n reële optie. Echter de keuze van het racket, de bespanning, het bespangewicht, een demper, goede ballen en de juiste gripmaat kun je de kans op blessures verkleinen.

Mocht je nog advies nodig hebben, loop even bij je tennistrainer langs. Zij kunnen je hiermee verder helpen.

André Maessen